Trajekty v Řecku: vše co potřebujete vědět

Trajekty v Řecku: vše co potřebujete vědět

Cestování trajekty po Řecku nabízí nejen nádherné pláže a kulturu, ale také nezapomenutelné výhledy na Egejské moře a skvělou možnost prozkoumat různé řecké ostrovy. A právě trajekty v Řecku jsou tím nejlepším způsobem, jak se mezi nimi pohodlně přesunete.  Zde je podrobný průvodce vším, co potřebujete vědět o trajektech v Řecku:

Trajekty v Řecku jako spojnice mezi ostrovy

Řecké ostrovy jsou různorodé a každý z nich nabízí jedinečné zážitky. Trajekty jsou v Řecku klíčovým spojením mezi těmito ostrovy a také mezi ostrovy a pevninskou částí Řecka. Pro mnoho cestovatelů jsou trajekty nedílnou součástí jejich dovolené, a to nejen kvůli praktičnosti, ale také díky úchvatným výhledům na moře. Užitečná aplikace pro sledování aktuální polohy trajektů v Řecku je Marine Traffic.

Trajekty v Řecku

Obecně platí, že jízdenky na trajekty v Řecku jsou dražší od června do září, kdy je vysoká poptávka (jako vše ostatní).

Klíčové trasy a oblíbené destinace

Výběr správné trasy je klíčovým faktorem při plánování cesty trajektem. Existuje mnoho různých tras spojujících oblíbené destinace jako jsou Mykonos, Santorini, Kréta a mnohé další. Je dobré se dopředu informovat o dostupných trasách a vybrat si tu, která nejlépe odpovídá vašim plánům.

vždy se k trajektu v řecku dostavte minimálně 45 minut předem

Výhody a nevýhody cestování trajektem

Cestování trajektem v Řecku má své výhody i nevýhody. Kladem je bezpochyby skvělý výhled na moře a možnost relaxace na palubě. Vždy zvažte, zda se nevyplatí využít vnitrostátní let. Některé trasy trajektem jsou neuvěřitelně dlouhé. Můžou vyskytnout zpoždění kvůli nepředvídatelným faktorům, což je v Řecku poměrně obvyklé a nemusí se jednat jen o počasí. Občas se tu objevují i stávky, například 1. května je to téměř tradice. Vždy se doporučuje mít flexibilní plán a být připraven na případné změny. Také vemte v potaz, jestli vám nehrozí mořská nemoc. Neostýchejte se říct personálu o pilulky (sea sickness pills).

Znáte koncept "island hoppingu"? Spočívá v tom, že si vezmete volno (řekněme 2-3 týdny) a cestujete z ostrova na ostrov a na každém z nich strávíte tolik času, kolik chcete.

Trajekty v Řecku

Trajekty v Řecku nabízejí slevy pro malé děti, ale žádné skupinové jízdenky ani jiné druhy speciálních cen.

Rezervace a tipy pro nákup jízdenek na trajekty v Řecku

Vzhledem k oblíbenosti trajektů v Řecku je vhodné si rezervovat jízdenky předem. Samozřejmě je seženete i přímo v přístavu, u místních oficiálních prodejců za stejné ceny jako online. Vyvarujte se překupníkům (jako kdekoliv jinde).  Řekové tvrdí, že málokdy bývají vyprodané. Online rezervace jsou však pohodlné a umožňují vám vybrat si časy a trasy podle vašich preferencí. Doporučuje se prověřit různé možnosti a porovnat ceny a časy. Využijte například Ferry Hopper.

Většina jízdenek na trajekty v Řecku (a to i při rezervaci přes FerryHopper) je elektronická, což znamená, že si před nástupem na palubu nemusíte vyzvedávat papírovou jízdenku. Místo toho je k dispozici online odbavení 48 hodin až 30 minut před odjezdem. Po odbavení si můžete palubní vstupenku stáhnout do telefonu.  Pokud si rezervujete jízdenku přes Ferryhopper, máte také možnost nechat si za poplatek 10 eur doručit jízdenky na trajekt do hotelu. Obecně je však lepší počkat a vyzvednout si jízdenky v přístavu, pokud je vyžadována papírová. Vyhnete se tak příplatku a nebudete muset řešit problémy s výměnou papírové jízdenky v případě změny jízdního řádu nebo lodi.

Doporučuji vám, abyste stránky Ferryscanner a Ferryhopper použili pouze pro porovnávání a vyhledávání spojení. Jízdenky si raději kupte přímo u společnosti, která trajekt provozuje.

Trajekty v Řecku

Flexibilita a zpoždění

Plánování je klíčové, ale flexibilita je stejně důležitá. Trajekty mohou mít zpoždění z různých důvodů. Je dobré mít rezervovaný dostatečný časový prostor mezi trajektem a dalšími plánovanými aktivitami. Určitě si vždy zjistěte další spoje.

Trajekty v Řecku

Cestování trajektem v Řecku je nejen praktické, ale také dobrodružné. Úchvatné výhledy, pohodlná vybavenost na palubě a možnost prozkoumávání různých ostrovů činí tuto formu dopravy nezapomenutelnou. Buďte však připraveni na flexibilitu (zpoždění jsou opravdu častá), užijte si cestu a objevte krásy řeckých ostrovů.

Pohodlné vybavení na palubě

Většina trajektů v Řecku je vybavena pohodlnými sedadly, klimatizací a občerstvením. Některé moderní trajekty mají dokonce wi-fi připojení, takže můžete zůstat online i na moři.

Doporučuji, abyste si s sebou vzali pohodlné oblečení a bundu nebo deku. Klimatizace na lodi může snížit teplotu poměrně hodně a může vám být zima. Ale i výstup na palubu, když je trajekt v plné rychlosti, je velmi větrný, takže je dobré mít bundu. Pokud plánujete strávit cestu na palubě, je dobré mít s sebou opalovací krém a klobouk. 

Trajekty v Řecku

Na santorini zastavuje každý den více než 30 trajektů

které trajekty v řecku kam plují?

Pro aktuální informace o jízdních řádech, cenách a trasách doporučuji navštívit webové stránky provozovatelů trajektů. Mějte na paměti, že informace se mohou měnit, zejména během sezóny. Pro online objednávky často nabízejí slevy (2023- 20% slevu pro 3 -5  osob a auto). V Řecku působí například tyto společnosti, zajišťující trajektovou dopravu: 

Blue Star Ferries je známá svou spolehlivostí a pohodlím a nabízí časté spojení mezi pevninou a ostrovy, jako jsou Kréta, Rhodos a Kyklady.

Hellenic Seaways provozuje jak vysokorychlostní katamarány, tak i klasické trajekty, a pokrývá řadu tras po celém Egejském moři a Saronském zálivu, celkem obsluhuje 46 přístavů.

SeaJets se specializuje na vysokorychlostní lodě a zajišťuje rychlé spojení mezi oblíbenými ostrovními destinacemi na Kykladách, Krétě a v Saronském zálivu. Mají ve flotile 29 lodí, obsluhují 50 ostrovů, nabízejí 400 spojení.

ANEK Lines se zaměřují především na linky mezi pevninou a Krétou, ale obsluhují také několik dalších ostrovních destinací. Spojují Itálii s Řeckem.

Minoan Lines je známá svým luxusním vybavením, provozuje linky mezi pevninou, Korfu a Krétou a také mezinárodní linky do Itálie (Ancona).

Flying Dolphin nabízí menší rychlé lodě na vodních křídlech, které zajišťují rychlé spojení mezi blízkými ostrovy, zejména v Saronském zálivu.

Golden Star vyrážejí z Athén z Rafiny, přístavu nejblíž letišti na ostrovy Tinos, Mykonos, Paros, Naxos, Ios a Santorini.

Fast Ferries obsluhují 9 řeckých ostrovů (např. Mykonos, Naxos, Paros, Santorini).

Na Mykonosu zastavuje každý den více než 70 trajektů

Trajekty v Řecku

Pokud bude vaše cesta zrušena, přepravní společnost vám nabídne vrácení peněz ve formě peněžní náhrady nebo poukazu na další cestu s touto společností

Trajekty v Řecku

Pireus

Nejrušnějším řeckým přístavem je přístav Pireus. Je to hlavní athénský přístav (celkem jsou v Athénách 3). Každý den odtud vyplouvají stovky lodí na řecké ostrovy.  V létě je k dispozici více tras, protože je vyšší poptávka po dopravě na ostrovy. Na trajekt si můžete vzít auto. V dolní části lodi je k dispozici parkoviště, ale pro vstup s vozidlem na palubu potřebujete speciální jízdenku. 

Pokud plánujete cestu v červenci nebo srpnu, rezervujte si všechny jízdenky na trajekt předem, protože v těchto měsících bývají vyprodané. 

Jízdenky na trajekt si můžete koupit v místní cestovní kanceláři nebo online. K vyhledávání trajektových lístků je vhodný například Ferryscanner. Nakupujte však přímo u dopravců.

Přístav Pireus

Jak se do přístavu Pireus dostanete?

Z různých částí Athén je do Pirea dobré spojení. Má 12 bran, které pokrývají velkou plochu, což znamená, že dostat se z jedné části přístavu do druhé zabere nějaký čas. Můžete jít pěšky, ale pokud máte zavazadla, možná budete muset k bráně jet autobusem nebo taxíkem. Každých 20 minut jezdí kyvadlový autobus, který spojuje brány E7 s E1, E2 a E3. Pokud se nacházíte v Athénách, jeďte metrem linky 1 z Monastiraki do Pirea. Cesta trvá asi 20 minut. Vlak vás dopraví naproti branám E5 a E6. Další alternativou je autobus 040 z náměstí Syntagma, který zastavuje poblíž brány E12 a jízda trvá 50 minut. Pokud se chcete dostat z letiště přímo do přístavu Pireus, jeďte metrem nebo autobusem x96. Cesta trvá asi hodinu. Metro je možná pohodlnější, protože se vyhnete možnosti uvíznout v zácpěa  do přístavu se dostanete včas.

Na jaké řecké ostrovy můžete vyrazit trajektem z Pirea?

Trajektové spojení na řecké ostrovy Přístav Pireus spojuje Athény s Krétou a ostrovními komplexy Kyklady, Dodekanisa, Argosaronikos a několika ostrovy ve východní části Egejského moře, jako jsou Mytiléna, Chios a Samos. Mezi nejznámější ostrovy, na které se můžete z přístavu Pireus vydat, patří Santorini, Mykonos, Rhodos, Naxos, Milos, Kos a Kréta. Pireus není jediným přístavem v blízkosti Athén.

další přístavy v Athénách a okolí

Je zde také přístav Rafina, odkud vyplouvají trajekty na Kykladské ostrovy, jako je Andros a Tinos. Na ostrovy v Jónském moři, jako je Korfu, Kefalonie a Ithaki, se dostanete z přístavů Patra a Cyllene.

Přístav Agios Konstantinos spojuje řeckou pevninu s komplexem ostrovů zvaným Sporady, který zahrnuje Skiathos, Skopelos, Skyros a Alonnisos. Na tyto ostrovy se můžete dostat také z přístavu Volos.

Na severu Řecka jsou hlavními přístavy Soluň a Kavala, odkud jezdí trajekty na ostrovy ve východní části Egejského moře, jako je Lemnos, Ikarie, Chios atd.

Trajekt Řecko

Pokud hledáte inspiraci, kam po Evropě vycestovat, klidně i s dětmi, zkuste Vratislav,  Amsterdam, Vídeň, Rigu, Budapešť, Kodaň nebo řecký ostrov Kós.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *