Co dělat a vidět v Miláně za 2 dny

Co dělat a vidět v Miláně za 2 dny

Milán, jedno z nejživějších měst v Evropě, nabízí svým návštěvníkům nekonečné množství kulturních a historických pokladů.  Láká k návštěvě už vzhledem k tomu, že často seženete levné letenky do Milána. Pokud máte plán strávit víkend nebo pouhý jeden den v tomto městě, nezoufejte. S tímto itinerářem budete schopni prozkoumat ty nejlepší místa, které Milán nabízí.

Stačí jen jeden den v Miláně?

Ano, i když se to může zdát nemožné, jeden den v Miláně je dostatečný k prozkoumání mnoha z jeho nejoblíbenějších atrakcí. Od impozantní katedrály Duomo až po slavnou Da Vinciho Poslední večeři. 

Pokud vás zajímají další itineráře, jak projít evropská města, podívejte se na naše ověřené tipy pro Amsterdam, Vídeň, Kodaň

Miláno

Proč jet do Milána?

Zeptejte se kohokoli, co ví o Milánu, a uslyšíte fotbal,  módu, styl a design. Některé z nejznámějších světových značek luxusní módy, jako je Prada a Versace, byly založeny nebo sídlí přímo v Miláně. 

Nejikoničtějšími milánskými památkami jsou Duomo – největší kostel v Itálii, San Siro – slavný fotbalový stadion sdílený AC Milán a Inter Milán, Da Vinciho poslední večeře. Vše o návštěvě těchto slavných atrakcích si můžete přečíst v tomto průvodci.

Kdy se vyvarovat návštěvě Milána? 

Určitě nejezděte v létě, vzhledem k vysokým teplotám by prozkoumávání města bylo nesnesitelné. Ideální jsou jarní a podzimní měsíce. Také se podívejte, jestli se v plánované době vaší návštěvy nekoná nějaký významný veletrh, to skokově rostou ceny ubytování a z impulzivního nákupu levné letenky se může stát velmi drahá dovolená. Týká se to hlavně termínů Milan Design Week a Milan Fashion Week

Jak se dostat do Milána?

Milán leží na severu Itálie, nedaleko hranic se Švýcarskem. Pokud cestujete do Milána z jiného města v Itálii, můžete přijet vlakem (doporučuji vyzkoušet rychlovlak Frecciarossa), ale s největší pravděpodobností přistanete na jednom ze tří milánských letišť – Bergamo, Malpensa nebo Linate. Pokud poletíte nízkonákladovkou z ČR, seženete zpáteční letenku pod 1000,- Kč. Všechna tři letiště mají dobré spojení s centrem Milána autobusovými i železničními spoji.

Z letišť Bergamo a trvá cesta do Milána  zhruba jednu hodinu) obvykle doporučuji prozkoumat možnosti dopravy předem, abyste se vyhnuli stresu nebo zpoždění. Na milánských letištích je více autobusových linek (Malpensa má také vlak). Milánské letištní autobusy přijíždějí a odjíždějí z hlavního nádraží (Milano Centrale). Odtud je to snadná přeprava metrem po celém Milánu.

Letiště Malpensa Miláno

Jak se z letiště dostanete do centra Milána?

Pokud poletíte z České republiky, nejpravděpodobněji přistanete v Malpense nebo Bergamu. Můžete se z nich dostat do centra i běžnou dopravou, jednodušší je však využít expres varianty, které jedou přímo do centra města. 

Milán Bergamo

  • autobusem Terravision
  • z Milána do Bergama a zpět se dostanete také autobusem Z301. Trasa začíná v Milano Lampugnano a končí na autobusovém nádraží Bergamo Autostazione. Vhodná alternativa pro cestování o samotě, v malé skupině a nalehko bez malých dětí.
  • Vlaky Milán – Bergamo jezdí denně od 5:00 do 23:00 s intervalem 30 minut

Milán Malpensa:

Jak se v Miláně pohybovat?

Milán je velké město a mnoho jeho atrakcí je poměrně vzdáleno. Naštěstí je město dobře propojené skvělou sítí metra a dalších tras veřejné dopravy. Metro vás doveze do téměř všech hlavních milánských atrakcí, jako je Duomo, San Siro, Parco Sempione a Santa Maria delle Grazie, stejně jako do klíčových dopravních uzlů, jako je Milano Centrale.

V Miláně najdete také tramvajové a autobusové sítě, nicméně metro je nejjednodušší na navigaci.

Pokud strávíte jen jeden den v Miláně, budete chtít  používat metro, abyste se rychleji přesouvali mezi atrakcemi a ušetřili si čas a starosti. Naštěstí si v automatech můžete koupit jízdenku na 24 hodin (platí na metro, tramvaj i autobus). Za přibližně 7 EUR budete mít neomezené využívání sítě veřejné dopravy v Miláně. Což je skvělé i pokud se rozhodnete ubytovat mimo centrum.

Pokud v Miláně strávíte o něco déle, můžete si koupit i 72hodinovou MHD kartu.

Kde se v Miláně ubytovat?

Pokud chcete hodně chodit pěšky a klidně si připlatíte,  ubytujte se v centru, ale čím v centru, tím je cena za ubytování vyšší. Ubytování za solidní ceny seženete spíš dále od centra. Vždy ale kupujte ubytování blízko stanice metra. My jsme bydleli na metru za 780,- Kč se snídaní zde

Co dělat v Miláně?

Zde je několik návrhů, které byste mohli v Milánu podniknout v závislosti na tom, jak uvolnění nebo akční chcete, být. Rozhodněte se sami, co zařadíte do itineráře.  Praktickou mapku se všemi tipy si můžete stáhnout zde:

Ušetřete až 70 % na vstupech a dopravě v Miláně

Pokud budete v Milánu delší dobu a máte v plánu navštívit více památek, pořiďte si  YesMilanoCityPass.

Můžete ušetřit až 70 % na nejlepších atrakcích a aktivitách v Miláně. To znamená, že můžete prozkoumat město bez zbytečných výdajů a zažít vše, co nabízí, za výhodnou cenu.

  • Bez papíru: Využijte 100% digitální kartu na svém mobilním telefonu, což je pohodlné a ekologické řešení. Nemusíte nosit žádné papírové vstupenky, což usnadňuje vaše cestování.

  • Snadná navigace: S 3denním neomezeným přístupem k veřejné dopravě budete mít možnost snadno se pohybovat po městě. To zahrnuje cestování tramvajemi, autobusy a linkami metra v zónách Mi1-Mi3.

  • Žádné fronty: Díky předem zakoupeným vstupenkám nebudete muset stát fronty na nákup vstupenek do populárních atrakcí. Můžete se tak vyhnout ztrátě času a plně si užít svou návštěvu.

  • Specializované itineráře: YesMilanoPass nabízí možnost užít si specializované itineráře a prohlídky Milána s vlastním průvodcem. To vám umožní objevit skryté poklady města a získat hlubší porozumění jeho historii a kultuře.

Atrakce, které YesMilanoPass zahrnuje:

  • Vstupenka do katedrálu Duomo včetně vstupenky na terasu s výtahem (pouze varianta all inclusive – dle dostupnosti) nebo se schody (pouze standardní varianta – dle dostupnosti).
  • Vstupenka do muzeí hradu Sforza, Pietà Rondanini, Akvária, Galerie moderního umění, Archeologického muzea, Museo del Novecento, Přírodovědného muzea a dalších.
  • Vstupenka do jednoho z extra muzeí z nabízeného seznamu.
  • Digitální mapy a audio průvodce, které vám pomohou lépe se orientovat v městě a objevovat jeho zajímavosti.
  • Možnost cestování po regionální vlakové síti, dopravě na/z letiště Linate linkou metra 4 (Linate-San Babila) a další výhody, jako slevy na aplikaci YesMilanoPass.
Duomo v Miláně

Duomo di Milano

Katedrála Duomo v Miláně je nejen architektonickým skvostem, ale také symbolickým srdcem města. Svého dokončení se dočkala až po několika staletích výstavby. Je fascinujícím příkladem gotické architektury. Její mohutné mramorové fasády zdobí 135 věžiček a 3400 soch, což z ní činí jeden z nejvíce zdobených kostelů na světě. Uvnitř můžete obdivovat rozsáhlé skleněné vitráže, klenotnice, fresky a známý gotický oltářní retábl  „Nanebevzetí Panny Marie“ od umělce Bartolomea Vivariniho. Z vrcholku katedrály se z terasy otevírá úchvatný výhled na město a při dobé viditelnosti až na Alpy. Návštěva Duomo je nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kdo přijíždějí do Milána. 

Katedrála je veřejnosti otevřena každý den od 9 do 19 hodin (poslední vstup v 18:00). Můžete si prohlédnout jak interiéry, tak střechu nebo kombinaci obojího. Pak si ještě můžete vybrat, jestli na střechu pojedete výtahem nebo půjdete po svých.

Vstupenky si zakupte předem na oficiálních stránkách katedrály.

Duomo v Miláně

Vzhledem k tomu, že Duomo leží v srdci Milána, je to skvělý výchozí bod k prozkoumání centra města. Až se nabažíte atmosféry náměstí, vydejte se prozkoumat okolí. Zde je několik míst k vidění v bezprostředním okolí Duomo:

  • Galleria Vittorio Emanuele II – velká pasáž s mnoha designovými obchody
  • La Scala (Teatro alla Scala) – světoznámé italské operní divadlo
  • Palazzo Reale di Milano – umělecká galerie sídlící v bývalém paláci s velkolepou historií.

Galerie Vittoria Emanuela II

Je jednou z nejvýznamnějších a nejmalebnějších nákupních pasáží na světě. Je pojmenována po králi Viktorovi Emanuelu II., prvním králi sjednocené Itálie.  Její architektura z 19. stol. kombinuje prvky renesance, baroka a novoklasicismu, což činí z ní architektonický skvost samotný. Uvnitř galerie se nachází řada luxusních butiků. V centrálním prostoru galerie je jedna z největších skleněných kopulí na světě. 

Galerii  navrhl architekt Giuseppe Mengoni. Jedním z nezapomenutelných prvků této nákupní pasáže jsou mozaiky na zemi, které jsou umístěny uprostřed galerie pod kopulí. Tyto mozaiky zobrazují symbolické emblémy čtyř nejvýznamnějších měst v Itálii: Turín (býk), Florencii (lilie), Řím (vlk) a samozřejmě Milán (černý kůň). Tyto symboly jsou zde umístěny jako pocta čtyřem hlavním italským městům a jejich významným historickým kořenům. Jedním z nejoblíbenějších míst pro fotografování je mozaika „býk na podlaze“, která se tradičně spojuje s přinesením štěstí (pokud se na něm otočíte na patě). 

Galerie Viktora Emanuela II. v Milánu

La Scala

Teatro alla Scala, Divadlo Na schodech, je významnou kulturní institucí v Miláně. Na výstavbu získalo finanční podporu od Marie Terezie, tehdejší panovnice Lombardie. Navrhl ho architekt Giuseppe Piermarini v neoklasicistním stylu a otevřelo se v roce 1778. Při první návštěvě císaře Františka Josefa I. a jeho manželky Sissi v období italského národního sjednocování došlo k jejich vypískání díky neoblíbenosti Habsburků.  La Scala se stala ikonou města. Operní sezona zde začíná vždy 7. prosince, a od svého založení zde měla premiéry díla slavných skladatelů jako Verdi, Puccini, nebo Rossini. Slavný dirigent Arturo Toscanini zde pozvedl La Scala na novou úroveň po první světové válce a jeho éra je považována za zlatou éru divadla. Hvězdy operního světa jako Maria Callas, Luciano Pavarotti nebo Plácido Domingo. Vystupovali tu i naši umělci Ema Destinnová, Jarmila Novotná či Ivan Kusnjer. 

La Scala divadlo

Palazzo Reale

Královský palác je dalším významným symbolem Milána. Palác byl kdysi sídlem vládnoucích milánských rodin, včetně rodu Viscontiů a Sforzů. Postaven v 12. století  a později přestavěn v renesančním stylu, Palazzo Reale zaujímá návštěvníky svou monumentální architekturou a bohatě zdobenými interiéry. Dnes slouží jako umělecké a kulturní centrum, které hostí prestižní výstavy, koncerty a další kulturní akce. 

Královský palác v Miláně

Parco Sempione

Tento rozlehlý park nabízí zelené prostranství, romantické cestičky a malebná jezírka, která lákají návštěvníky k procházkám a odpočinku. Kromě toho je zde také možnost navštívit historické památky, jako je například Arco della Pace, a získat pohled na impozantní hrad Castello Sforzesco.

Parco Sempione Vítězný oblouk

Castello Sforzesco

Impozantní hrad postavený již ve 14. století a později rozšířený rodem Sforzů, nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost prozkoumat jeho historické expozice, umělecké sbírky a zajímavou architekturu.

Castello Sforzesco Milán

Kostel Santa Maria delle Grazie

Jeden z nejvýznamnějších sakrálních komplexů v Itálii, známý především díky svému ikonickému freskovému umění. Nejznámější dílo v tomto kostele je „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinciho, které je umístěno v jeho renesančním refektáři. Tento úchvatný obraz představuje poslední večeři Ježíše Krista s jeho apoštoly a je považován za jedno z vrcholných děl západního umění. Vstupenky si rozhodně objednejte předem na  oficiálních stránkách

Poslední večeře

Bazilika Sv. Ambrože

Zaujme vás svou impozantní románskou architekturou z  9. století.  Bazilika je považována za jeden z nejvýznamnějších příkladů rané křesťanské architektury v Itálii. Její interiér je bohatě zdobený mozaikami a sochami, které dokreslují její náboženský význam. Jedním z nejvýznamnějších artefaktů v bazilice je relikviář svatého Ambrože, který je chráněn ve zlatě a stříbře.

Bazilika Sv. Ambrože Milán

Pinacoteca di Brera

Vyhlášená umělecká galerie je známá svou rozsáhlou sbírkou italských mistrů jako jsou Raphael, Caravaggio, a Tintoretto. Galerie je známá také svou bohatou sbírkou renesančního umění, která představuje vrcholnou éru italského malířství.

Pinacoteca Brera Miláno

San Siro Stadium

Oficiálně známý jako Stadio Giuseppe Meazza, je ikonickým sportovním komplexem v Miláně, který se stal domovem pro dva prestižní fotbalové kluby, AC Milan a FC Inter Milán. Stadion, který byl otevřený v roce 1926 má kapacitu přes 75 000 diváků a je jedním z největších fotbalových stadionů v Itálii. Jeho architektonický design, navržený architektem Ulisse Stacchinim a Inginerem Alberto Cuginem, se vyznačuje impozantními sloupy a elegantními oblouky, což mu dává monumentální vzhled. San Siro byl dějištěm mnoha historických fotbalových zápasů, včetně finále Mistrovství světa v roce 1934 a 1990, stejně jako finále Ligy mistrů UEFA. Pro milovníky fotbalu je návštěva tohoto stadionu nejenom možností prožít vzrušující atmosféru italského fotbalu, ale také poznat jedno z nejvýznamnějších míst evropského fotbalu.

San Siro Stadion Miláno

Bosco Verticale

„Vertikální les“ je inovativní rezidenční komplex v Miláně. Navržený architektonickým studiem Stefano Boeri Architetti. Skládá ze dvou věží, které jsou pokryty tisíci rostlin, včetně stromů a keřů. Jeho cílem je přinést zeleň a přírodní prvky do městského prostředí, zlepšit kvalitu ovzduší a poskytnout obyvatelům města příjemné prostředí k životu. Bosco Verticale je symbolem spojení architektury s ekologií a udržitelností. Tento projekt získal mezinárodní uznání a ocenění za svůj inovativní přístup k urbanismu a designu. Navštívení Bosco Verticale je nejenom možností obdivovat jedinečnou architekturu a zelené oázy ve městě, ale také příležitostí k zamyšlení nad budoucností městských obydlí a jejich vztahem k přírodě.

Bosco Verticale Milano

Navigli

Čtvrť rozprostírající se kolem vodních kanálů Naviglio Grande a Naviglio Pavese, které kdysi sloužily jako hlavní tepny města, přivážející obrovské množství zboží do Milána. Dnes jsou centrem místního i turistického života. Během „aperitivo“ sem proudí davy místních a návštěvníků, kteří si užívají příjemné atmosféry a občerstvení v mnoha barech a restauracích. Večer se čtvrť promění v živoucí prostor, kde se bary zaplní a atmosféra pulzuje až do pozdních nočních hodin. Ve dne Navigli ožívá díky osobitému výběru obchodů s netradičním zbožím a secondhandům, které nabízejí často značkové produkty z druhé ruky. Obyvatelé i návštěvníci si zde mohou vychutnat posezení v pohodových kavárnách a restauracích, které nabízejí bohémskou atmosféru a širokou škálu kulinářských zážitků. 

Navigli Miláno

Určitě si zajděte na gelato. Bez toho by výlet do Itálie nebyl kompletní. My jsme si v Miláně moc ochutnali v Gelato e Champagne.

Gelato v MIlánu

Co musíte ochutnat v Miláně?

Lombardské speciality

  • ke snídani cappuccino a pistáciový croissant (platí pro celou Itálii)
  • Risotto alla Milanese: Krémová rýžová specialita připravovaná s bílým vínem, vývarem, šafránem a parmazánem. Je to jedno z nejslavnějších milánských jídel.

  • Cotoletta alla Milanese: Křehká a chutná telecí kotleta, milánská variace na vídeňský řízek.

  • Panettone: Tradiční italský vánoční dezert, který pochází právě z Milána. Tento nadýchaný a sladký dort obsahuje sušené ovoce a citrusovou kůru.

  • Ossobuco alla Milanese: Pokrm z hovězího nebo telecího masa se smaženými kostkami, vařenými společně s zeleninou a bílým vínem.

  • Pizzoccheri: Tradiční severoitalská těstovinová specialita podobná nudlím, obvykle připravená s listy mangoldu, bramborami, sýrem a česnekem.

  • Tiramisù: Tento sladký dezert složený z mascarpone, kávy, likéru, žloutků a cukru pochází ze severní Itálie a je populární po celém světě.

Risotto Milanese

Oblíbené nápoje v Lombardii

  • Víno: Lombardie je jedním z hlavních vinařských regionů Itálie. Doporučuji ochutnat místní vína, jako je Valtellina Nebbiolo, Franciacorta (šumivé víno vyráběné metodou Champenoise) nebo Oltrepò Pavese (bílé víno z produkce Pinot Bianco a Chardonnay).

  • Grappa: Tento silný alkoholický nápoj se vyrábí destilací vína a vinného kompotu. Je oblíbeným digestivem po jídle.

  • Caffè: Káva je v Itálii svatá a Lombardie není výjimkou. Užijte si šálek kvalitní italské kávy.

  • Campari: Lombardie je domovem slavného aperitivu Campari, který se často podává  v míchaných nápojích, jako je Campari Soda nebo Negroni.

  • Chinotto: Tento hořkosladký nápoj je vyroben z plodů chinotto, malého citrusového ovoce, které roste v oblasti Ligurie a Lombardie. Je to oblíbený nealkoholický nápoj v celé Itálii.

  • Birra artigianale: V posledních letech se v Lombardii stále více rozvíjí scéna řemeslných pivovarů, které nabízejí širokou škálu kvalitních a chutných piv různých stylů.

Aperitivo v Itálii

Užijte si APERITIVO

Aperitivo je  lehké občerstvení, které se podává před hlavním jídlem nebo místo večeře a často zahrnuje nápoje, jako je víno, prosecco nebo míchané nápoje, spolu s malými kousky jídla, jako jsou sýry, olivy nebo kousky bagety.

Espresso

Užijte si poznávání Milána. Pamatujte, není to závod, zpomalte a pozorujte život a atmosféru ve městě. Třeba od šálku horkého espressa. Šťastnou cestu.

ukázka Amsterdam
stáhněte si ZDARMA ukázku


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *